Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används. Jag accepterar
. .

Inte bara en vårsymbol

Varma vindar, pollen i luften och Majblommeförsäljare på gator och torg. Under tre veckor får Majblomman in 98 procent av årets intäkter.

Majblommans insamlingsidé är att barn ska hjälpa andra barn.
– En påhittig tjej gjorde en insamling på Facebook i fjol. Varje gång hon fick sålt en majblomma, delade hon ut en på ett äldreboende, säger Lena Holm, Generalsekreterare.
Barn som behöver bidrag för att ha råd med skola och fritid kan sedan vända sig till Majblomman för att få hjälp. Så har det varit sedan 1907.
– Vi har 110-årsjubileum i år, och jag firar 20 år här. Jag kan se att det förr handlade mer om att sätta guldkant på tillvaron, som ett ridläger. Nu gäller det ofta mer basala behov som skor och kläder.

Förstora bildMajblomman, Majblomman

”En dold kunskap”
Fattigdomen är stor idag men ofta syns den inte utanför ansökningshandlingarna, berättar Lena Holm.
– Det som har påverkat mig mest är alla ansökningar jag har läst genom åren. Det ger en insyn i hur tufft det kan vara i en familj idag, säger hon.
Många av oss kommer aldrig nära den tuffa verkligheten som en del barn lever i idag.
– Det är en dold kunskap, eftersom det finns en fördom om att fattiga har gjort någonting fel. De känner ofta skuld och skam, och vill inte berätta för någon.

Majblomman sprider kunskapen
För att hjälpa barn i tuffa förhållanden sammanställer de 600 Majblommeföreningarna ute i landet alla bidrag de ger varje år.
– Om bidrag till någonting speciellt ökar vill vi att det ska nå ut i samhället, då driver vi opinion.
Och det planerar Majblomman att fortsätta med.
– Vi är inte en sådan organisation som inte vill finnas utan vi kommer alltid att behövas. Vi är oberoende, vi söker inte medel utan lever på vår insamling och vi planerar att fortsätta så.

Förstora bildMajblomman, Majblomman

Majblomman påverkar!

  • Avgifter i skolan är inte tillåtet längre. Förr betalade föräldrar 700 miljoner kronor i små skolavgifter i Sverige. Nu är vi nere i 250 miljoner kronor.
  • Ansökningar om bidrag till glasögon började öka för några år sedan. I år beslutades och infördes lagen om bidrag för glasögon.
  • Allt stänger samtidigt som loven i skolan. Och skolan lägger ansvaret i föräldrarnas knä, som ofta har fem veckors semester.
    – Ingen ska behöva gå ensam i 16 veckor, det brinner jag för, säger Lena Holm.

Publiceringsdatum: 2017/05/11

Översikt

Till sidans start