Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används. Jag accepterar
. .

Nytt system mot momsbedrägerier i Polen

Nu på tisdag, den 18 april, inför Polen ett nytt system för att motverka momsbedrägerier. Så påverkas du som skickar till eller från Polen.

Den nya systemet heter SENT, vilket står för Road Transport Control System, och ska hjälpa polska myndigheter att spåra vissa transporter.

Så påverkas du
Sändningar till och från Polen som faller under SENT (du hittar mer info om vilka fraktsätt som påverkas till höger) måste registreras. Registreringen görs av den polska handelspartnern. I de fall gods transporteras genom Polen hanteras registreringen av oss på DB Schenker. Men vi behöver relevant information om godset för att kunna göra SENT-registreringen.

Så går det till
Det finns två centrala begrepp i SENT, som båda tas ut per transport: 
1. SENT reference number
2. SENT carrier-key

Vid varje ny transport som faller under SENT måste en registrering göras. Vilken part ansvaret faller på beror på i vilken riktning transporten går.

Sändningar till Polen
Betalbart i PolenBetalbart i Sverige
Du meddelar oss SENT reference number och SENT carrier key.Du meddelar oss SENT reference number och SENT-carrier-key.
Sändningar till Sverige
Betalbart i PolenBetalbart i Sverige
Vi på DB Schenker hanterar detta utan din inblandning.Du meddelar oss SENT reference number och SENT-carrier-key.

Transporter genom Polen
Innan en transport transiteras genom Polen måste ett SENT-nummer plockas ut av oss på DB Schenker. Avsändare och mottagare är ålagda att bistå med korrekt godsinformation för att underlätta arbetet:

SENT number och SENT carrier key meddelas till bokningen hos oss på DB Schenker via email eller telefon. Om du använder eSchenker kan informationen anges där.

Sändningar som ligger under SENT-regleverket kommer inte att transporteras förrän vi har fått SENT reference number och SENT carrier-key. I de fall en transport genomförs utan att ta hänsyn till regelverket kan böter på upp till 5000€ ges.

Publiceringsdatum: 2017/04/18

Översikt

Till sidans start